Consiliul Tehnico Economic al Ministerului Transporturilor a avizat joi indicatorii necesari construcției Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu. Pentru lansarea licitației (proiectare și execuție), urmează aprobarea la Ministerul Dezvoltării și apoi în Guvern.
Drumul de mare viteză va avea o lungime de 51 kilometri și va asigura legătura între A7 Autostrada Moldovei, DN 2 și DN 15. Proiectul Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț a fost transferat de la CNAIR la noua Companie de Autostrăzi (CNIR – Compania Națională pentru Investiții Rutiere), dar rămâne de văzut dacă licitația pentru proiectare și execuție va fi lansată de CNAIR sau CNIR.
Realizarea Studiului de Fezabilitate a durat aproximativ 4 ani, contractul fiind semnat încă din ianuarie 2020 cu Asocierea Search-Egis pentru 9 milioane lei și o durată de 18 luni.
„Noul Drum Expres va avea o lungime de aproximativ 51 de km și va asigura legătura între A7, DN2 și DN15.
Pe traseul acestuia, care va tranzita județul Bacău pe o lungime de 22,45 km și județul Neamț pe o lungime de 28,55 km, se vor construi:
– 6 viaducte
– 17 pasaje
– 7 poduri
– 2 Spații de Servicii
– 1 Centru de Intreținere și Coordonare
– 5 noduri rutiere (Nod rutier A7, Nod rutier Racova, Nod rutier Podoleni, Nod rutier Savinești și Nod rutier Piatra Neamț).
Valoarea totală pentru construcția acestui Drum Expres este estimată la 7,69 miliarde de lei (fără TVA)”, a transmis ministrul Sorin Grindeanu.